FASOLKA PO BRETOŃSKU
SKŁADNIKI
- 1 kg fasoli "jaś"
- 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
- 200 g wędzonego boczku
- mięso z 4 podudzi (wyfiletowane i bez skóry)
- 10 listków świeżego rozmarynu
- 500 g soku pomidorowego z kartonika
- 2 łyżki majeranku
- 2 kostki rosołowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Fasolę przesypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc (12 godzin)
- Gdy fasola napęcznieje przepłukać ją, przesypać do dużego garnka i zalać wodą
- Wody ma być tyle, żeby przykryła całą fasolę plus 5 cm więcej
- Dolać sok pomidorowy i pokrojone listki rozmarynu, zmniejszyć ogień i gotować
- W tym czasie pokroić boczek i smażyć, do czasu aż zrobią się skwarki
- Ściągnąć boczek i na wytopionym tłuszczu usmażyć kiełbasę i mięso pokrojone w kostkę
- Usmażone składniki dodać do fasoli
- Dodać również majeranek i kostki rosołowe
- Gotować 2 godziny, co jakiś czas mieszając