FASOLKA PO BRETOŃSKU

SKŁADNIKI
  • 1 kg fasoli "jaś"
  • 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g wędzonego boczku
  • mięso z 4 podudzi (wyfiletowane i bez skóry)
  • 10 listków świeżego rozmarynu
  • 500 g soku pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 kostki rosołowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Fasolę przesypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc (12 godzin)
  • Gdy fasola napęcznieje przepłukać ją, przesypać do dużego garnka i zalać wodą
  • Wody ma być tyle, żeby przykryła całą fasolę plus 5 cm więcej
  • Dolać sok pomidorowy i pokrojone listki rozmarynu, zmniejszyć ogień i gotować
  • W tym czasie pokroić boczek i smażyć, do czasu aż zrobią się skwarki
  • Ściągnąć boczek i na wytopionym tłuszczu usmażyć kiełbasę i mięso pokrojone w kostkę
  • Usmażone składniki dodać do fasoli
  • Dodać również majeranek i kostki rosołowe
  • Gotować 2 godziny, co jakiś czas mieszając