CEVAPCICI Z SOSEM TZATZIKI
SKŁADNIKI (9 sztuk)
- 500 g mięsa mielonego (w przepisie mięso z indyka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka łagodnej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 10 listków świeżego rozmarynu
- 2 łyżki mąki pszennej + trochę do obtoczenia; olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski z mięsem
- Dodać mąkę, przyprawy i wyrobić dobrze mięsną masę
- Formować wałki długości 10 cm
- Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i nadziać na namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków
- Na patelnię grillową wlać odrobinę oleju
- Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, układać cevapcici jeden obok drugiego i grillować z każdej strony do momentu, aż będą rumiane
- Podawać z sosem tzatziki i plackami pita
- Dobrze smakują z pomidorami po ukraińsku