CEVAPCICI Z SOSEM TZATZIKI

SKŁADNIKI (9 sztuk)
  • 500 g mięsa mielonego (w przepisie mięso z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka łagodnej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 10 listków świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki mąki pszennej + trochę do obtoczenia; olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski z mięsem
  • Dodać mąkę, przyprawy i wyrobić dobrze mięsną masę
  • Formować wałki długości 10 cm
  • Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i nadziać na namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków
  • Na patelnię grillową wlać odrobinę oleju
  • Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, układać cevapcici jeden obok drugiego i grillować z każdej strony do momentu, aż będą rumiane
  • Podawać z sosem tzatziki i plackami pita
  • Dobrze smakują z pomidorami po ukraińsku