SCHAB W SZYNCE NA WARZYWACH

SKŁADNIKI
  • 100 g (5 plastrów) schabu
  • 80 g (5 plastrów) szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 łyżeczki ostrej
  • mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • suszony tymianek
  • oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Na każdy plasterek szynki położyć cienki plasterek schabu
  • Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć czerwoną papryką oraz tymiankiem
  • Zwinąć mięso oraz szynkę w rulonik i spiąć patyczkiem lub dużą wykałaczką
  • Na łyżce oliwy podsmażyć roladki
  • Gdy będą lekko podsmażone, zdjąć z ognia
  • Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę
  • Marchew obrać, umyć i pokroić na "zapałkę" (długość ok. 5-8 cm), czyli najpierw w plastry, po czym również wzdłuż na cienkie słupki.
  • Tak samo postąpić z selerem i cukinią
  • Cukinia może być ze skórką lub bez, jak kto woli
  • Cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodać czosnek, chwilę później pokrojone warzywa
  • Dolać bulion, wymieszany z koncentratem pomidorowym i 1/2 łyżeczki papryki
  • Smażyć warzywa do momentu, aż będą półmiękkie
  • Ruloniki poukładać na "zapałkach" z warzyw i przykryć pokrywką
  • Dusić na małym ogniu przez 15 minut
  • Warzywa ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną natką pietruszki, a na wierzchu ułożyć ruloniki z mięsa i szynki