SCHAB W SZYNCE NA WARZYWACH
SKŁADNIKI
- 100 g (5 plastrów) schabu
- 80 g (5 plastrów) szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 cukinia
- 1/2 łyżeczki ostrej
- mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- suszony tymianek
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na każdy plasterek szynki położyć cienki plasterek schabu
- Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć czerwoną papryką oraz tymiankiem
- Zwinąć mięso oraz szynkę w rulonik i spiąć patyczkiem lub dużą wykałaczką
- Na łyżce oliwy podsmażyć roladki
- Gdy będą lekko podsmażone, zdjąć z ognia
- Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę
- Marchew obrać, umyć i pokroić na "zapałkę" (długość ok. 5-8 cm), czyli najpierw w plastry, po czym również wzdłuż na cienkie słupki.
- Tak samo postąpić z selerem i cukinią
- Cukinia może być ze skórką lub bez, jak kto woli
- Cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodać czosnek, chwilę później pokrojone warzywa
- Dolać bulion, wymieszany z koncentratem pomidorowym i 1/2 łyżeczki papryki
- Smażyć warzywa do momentu, aż będą półmiękkie
- Ruloniki poukładać na "zapałkach" z warzyw i przykryć pokrywką
- Dusić na małym ogniu przez 15 minut
- Warzywa ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną natką pietruszki, a na wierzchu ułożyć ruloniki z mięsa i szynki