KOTLETY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ

SKŁADNIKI (12 sztuk)
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (dla wersji wege)
  • 1 jajo
  • 5 łyżek czubatych mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości
  • Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor
  • Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajo, mąkę, usmażoną cebulkę, sól oraz pieprz
  • Całość dobrze wymieszać, formować kotlety
  • Można obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do momentu, aż będą rumiane
  • Można podawać ze śmietaną, kefirem lub sosem np. pieczarkowym.