TOŁPYGA Z SOSEM CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów tołpygi ze skórą
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS CYTRYNOWY
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki śmietany 16%
  • surowe żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Rybę umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i polać sokiem z cytryny
  • Odstawić na 15 minut
  • Usmażyć na oleju
  • podawać z ciepłym sosem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
  • W rondelku rozpuścić masło
  • Gdy masło będzie płynne dodać mąkę cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki
  • Kolejno dolać ciepły bulion
  • Osobno w filiżance wymieszać śmietanę z żółtkiem
  • Dolać do bulionu z masłem i mąką
  • Wymieszać, ale nie wolno zagotować sosu!
  • Ściągnąć z ognia, dolać sok z cytryny bez pestek i miąższu
  • Wymieszać i doprawić cukrem i pieprzem