GOLONKA W JARZYNACH

SKŁADNIKI
  • golonka wieprzowa z kością
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Golonkę umyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Nalać wodę
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Przełożyć jarzyny i cebulę do naczynia z golonką
  • Mięso natrzeć papryką, posypać solą i pieprzem
  • Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie
  • Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2,5 godziny
  • Co jakiś czas podlewać golonkę powstałym wywarem