KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 3-4 jaja
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ (ok. 10 krokietów)
  • 2 garście kiszonej kapusty (ok. 200 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
  • Jaja ubić na puszystą masę
  • Następnie dodać mleko i mąkę
  • Wymieszać mikserem
  • Na patelni rozgrzać olej
  • Nie przerywając miksowania dodać go do ciasta
  • Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu
WSKAZÓWKA

Ciasto musi być dość rzadkie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
  • Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka
  • Dodać łyżeczkę margaryny i smażyć do momentu aż cebula będzie miała złoty kolor
  • Następnie dodać pokrojoną kapustę i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Doprawić pieprzem i solą
  • Gotować do momentu zredukowania soku z kapusty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROKIETÓW
  • Na środek naleśnika nałożyć farsz (ok. 1 czubata łyżka)
  • Zwinąć krokiety w kopertę. (Bok prawy i lewy nałożyć na farsz, później kolejne boki)
  • Obtoczyć każdy krokiet w roztrzepanym jajku, później bułce tartej i smażyć do momentu, kiedy będą z każdej strony zarumienione