KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki ziemniaczanej mąki
  • 5 łyżek czubatych pszennej mąki
  • śliwki
  • masło
  • cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki
  • Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie, ściągnąć garnek z ognia, pozbyć się wody i poczekać aż wystygną
  • Następnie w tym samym garnku, co były gotowane, należy je rozgnieść tłuczkiem perforowanym.
  • Ćwiartkę ziemniaków odłożyć na bok, a w puste miejsce wsypać ziemniaczaną i pszenną mąkę
  • Całość wymieszać i zagniatać do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać w nim krążki (najlepiej szklanką)
  • Na każdy krążek położyć śliwkę i przykryć ją drugim krążkiem. Zlepić i uformować kulki
  • Gotować na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch garnka
  • Polać masłem i posypać cukrem wanilinowym lub białym
  • Druga propozycja podania W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać trochę tartej bułki, cynamon i cukier
  • Smażyć do czasu, aż całość zarumieni się. Tak przygotowaną bułką, polać knedle