MURZYNEK

SKŁADNIKI
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki płaskie cynamonu
  • 2 łyżeczki płaskie sody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki konfitury (np. z czarnej porzeczki)
  • 2 szklanki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, dżem, cynamon, olej, sodę, kakao i mąkę. Składniki dobrze wymieszać
  • Na końcu dodać pianę z białek
  • Całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki
  • Przygotowane ciasto przełożyć do niedużej, podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka