FAWORKI Z FALBANKĄ

SKŁADNIKI
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 16%
  • 1 łyżka spirytusu; olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na małe kawałki
  • Dokładnie rozetrzeć mąkę z masłem
  • W garnku ubić jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę
  • Gdy jaja z cukrem będą gotowe przelać je do miski z mąką i wymieszać mikserem
  • Dodać śmietanę oraz spirytus
  • Całość dobrze wymieszać mikserem
  • Oprószyć blat mąką i ugniatać ciasto aż będzie zwarte i elastyczne
  • Jeśli nadal ciasto będzie kleić się do rąk i blatu dosypać mąki. Rozwałkować ciasto po czym złożyć je na pół i znowu rozwałkować
  • Czynność powtórzyć 4-5 razy, żeby do ciasta "weszło" powietrze
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek
  • Nożem do pizzy wycinać w cieście prostokąty (ok. 2 cm x 7 cm)
  • W środku każdego paska zrobić nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta
  • Na końcach zrobić odciski widelcem
  • Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru
  • Wyciągnąć na ręcznik papierowy
  • Przełożyć na talerz lub do miski
  • Gdy wystygną posypać cukrem pudrem