OPONKI PIECZONE

SKŁADNIKI (ok. 17 sztuk)
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 180 g białego, półtłustego sera (zmielonego, bez grudek)
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do przesianej mąki z sodą, dodać ser, cukier, mleko i roztopione masło. Ciasto zagnieść
  • Rozwałkować na grubość ok. 1 cm
  • Szklanką wykrawać duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek
  • Oponki przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut
  • Gotowe oponki posypać cukrem pudrem