CIASTO JOGURTOWE BEZ TŁUSZCZU

SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 150 g cukru pudru + troszkę do dekoracji (może być mniej ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kurkumę
  • Do drugiej (większej) miski wbić jaja, dodać cukier puder. Składniki ubić na puszystą masę
  • Następnie dodać jogurt i aromat. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach
  • Partiami dodawać produkty suche (mąkę, proszek, kurkuma) miksując cały czas
  • Gdy ciasto będzie jednolite, wylać je do foremki - keksówki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
  • Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem
  • Upieczone ciasto odstawić do czasu aż wystygnie
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
  • W przepisie foremka o wymiarach 14 cm x 25 cm, więc ciasto nie wyszło wysokie i szybko się upiekło