SKUBANIEC

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • konfitura z czarnej porzeczki lub z wiśni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • 3/4 szklanki cukru ubić z białkami
  • Osobno wyrobić ciasto z 1/4 szklanki cukru, żółtek, mąki, proszku do pieczenia
  • Po wyrobieniu, ciasto podzielić na dwie części (3/4 i 1/4)
  • Większą częścią wyłożyć spód blachy
  • Na ciasto położyć równo konfiturę, a na nią ubite białka
  • Na wierzch układać kawałki z mniejszej części, która została
  • Piec w piekarniku w 160 stopniach do momentu, aż powstanie beza i ciasto z wierzchu będzie kruche i rumiane
WSKAZÓWKA
  • Wielkość blachy nie większa niż 37 cm x 25 cm. Ciasto będzie cienkie