OLIWKA EUROPEJSKA

  • OLIWKA EUROPEJSKA to gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych
  • Jest nieznany ze stanu naturalnego
  • Uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie: Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa
  • Owoce zanim dojrzeją mają barwę szarozieloną, później zielonkawą, fioletowoczarną do czarnej
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Oliwki są bogate w związki mineralne: fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • Zawierają w zależności od gatunku, około 50% cennego tłuszczu (trójglicerydy), przez co są wysokokaloryczne. (100 g zawiera ok. 150 kcal)