SERNIK NA PIERNIKOWYM BROWNIE

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 135 g pszennej mąki
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 2-3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYNAMONOWĄ
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 g żelatyny (ok. 1,5 łyżeczki)
  • 40 ml gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • W rondelku roztopić masło, dodać czekoladę połamaną na kawałki oraz przyprawę piernikową
  • Całość dobrze wymieszać i odstawić, żeby troszkę przestygło
  • W misce ubić jaja z cukrem i szczyptą soli dodać przygotowaną czekoladową mieszankę, powidła oraz mąkę całość dobrze wymieszać i wylać do formy o wymiarach 25 cm x 40 cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu, aż góra ciasta lekko będzie upieczona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Podczas pieczenia spodu ciasta przygotowujemy masę serową
  • Gdy spód będzie już lekko upieczony należy go wyciągnąć z piekarnika i wylać na wierzch masę serową, wyrównać i włożyć do piekarnika piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut
  • po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik i odstawić na 12 godzin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY CYNAMONOWEJ
  • śmietankę wlać do rondelka dodać cynamon i czekoladę połamaną na kawałki
  • gdy całość roztopi się w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie
  • następnie dodać do mieszanki czekoladowej całość dobrze wymieszać
  • gdy polewa będzie wystudzona wylać na wierzch sernika
  • posypać migdałami pokrojonymi na drobne kawałki