KARCZOCH ZWYCZAJNY
- KARCZOCH ZWYCZAJNY gatunek wieloletniej rośliny zielnej
- Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Łodyga dorasta do około 2 m
- W Polsce uprawiana sporadycznie
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Karczochy zawierają cukry (inuline, która może być spożywana przez chorych na cukrzycę), białka, tłuszcze i witaminę C
- Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby
- Z karczochów produkuje się leki w postaci tabletek lub wyciągu alkoholowego
- Oba preparaty znajdują szczególne zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- To źródło flawonoidów (luteolin, apigenin)
- Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu.
- W kosmetyce karczoch uważany jest za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych