PIETRUSZKA KORZENIOWA (WARZYWO KORZENIOWE)

  • PIETRUSZKA KORZENIOWA dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich
  • Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii
  • Wszystkie liście są połyskujące
  • Odziomkowe i rosnące na dole łodygi z ogonkiem, trójkątne, potrójnie lub podwójnie pierzaste
  • Odcinki ogonkowe mają ząbkowaną krawędź
  • Liście łodygowe górne są drobniejsze, pochwiaste
  • Korzeń Palowy, o funkcji spichrzowej, najczęściej barwy białej, o zwartym, twardym miąższu. Skład olejku eterycznego z korzeni jest prawie identyczny jak w przypadku liści
  • Korzeń jest jedną z części użytkowych rośliny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A
  • Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C
  • Zawiera dużo chlorofilu
  • Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach
  • Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw