SELER NACIOWY (WARZYWO LIŚCIOWE)

  • SELER NACIOWY pochodzi od dziko rosnącego selera na terenie Europy, Azji, Ameryki
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe
  • Zawiera też naturalną witaminę E, B-kompleks, łącznie z kwasem foliowym i wit. PP
  • Zawartość w selerze beta-karotenu zależy od odmiany selera - w tych o jaśniejszych łodygach jest go mniej, a o łodygach ciemnych znakomicie uzupełniają jego niedobory
  • Seler naciowy to skarbnica pierwiastków mineralnych - ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także trochę magnezu i żelaza
  • Posiada również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g bulwy jest 7 kcal, a w naci tylko 4-5 kcal