PALUSZKI GRISSINI Z TYMIANKIEM

SKŁADNIKI (ok. 22 sztuki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże umieścić w naczyniu, dodać cukier, ciepłą wodę oraz 2 łyżki mąki z odmierzonej ilości. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować
  • Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól oraz przyprawy. Produkty wymieszać
  • Gdy zaczyn podrośnie, dodać oliwę
  • Całość przelać do miski z mąką i przyprawami
  • Ciasto zagnieść na gładkie i elastyczne. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość
  • Następnie zagnieść ponownie. Uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki, a z nich uformować paluszki grissini
  • Gotowe wałeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
  • Nastawić piekarnik na 200 stopni. W tym czasie paluszki jeszcze podrosną
  • Delikatnie posmarować je wodą po wierzchu
  • Piec ok. 10-15 minut, do czasu, aż będą rumiane i wysuszone