BAGIETKA PSZENNA

SKŁADNIKI (4 sztuki)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • żaroodporne naczynie z wodą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W rondlu podgrzać mleko z dodatkiem masła i cukru
  • Gdy masło rozpuści się, przelać zawartość rondla do dużej miski
  • Poczekać 10 minut
  • Dolać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól i szklankę mąki - wymieszać
  • Dodawać partiami kolejne porcje mąki, mieszając mikserem (końcówki świderki)
  • Ciasto będzie miękkie i lepiące! Większą miskę posmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto
  • Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką
  • Podzielić ciasto na cztery części
  • Delikatnie uformować bagietki o długości około 30-35 cm. (Przy formowaniu starać się używać jak najmniej mąki)
  • Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • Rozgrzać piekarnik do 250 stopni
  • Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Piec pieczywo przez 8 minut
  • Później zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 2-3 minuty