WIANUSZKI Z LEŚNEGO ZAKĄTKA

SKŁADNIKI (5 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka (180 ml)
  • 120 g roztopionego masła
  • 5 płaskich łyżek drobnego cukru do wypieków + 1 łyżeczka do zaczynu
  • szczypta soli
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania wianków
  • ziarna sezamu lub czarnuszki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mleka i łyżki mąki. Odstawić na 15 minut
  • Do miski przesiać mąkę
  • Dodać cukier, jajko, szczyptę soli, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn
  • Zagnieść ciasto
  • Jeżeli jest potrzeba można odrobinę podsypać mąką. (Ciasto musi odchodzić od rąk)
  • Gotowe ciasto, odstawić na 20 minut
  • Z przygotowanej kuli urywać kawałki (garść) ciasta i formować cienkie wałki o długości ok. 30 cm
  • Na każdy wianek potrzebne są dwa wałki
  • Należy zlepić je ze sobą z jednej strony i w powietrzu (najprościej) owijać na zmianę jeden wokół drugiego
  • Splecione kawałki zlepić z drugą stroną
  • Gotowe wianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wianuszki pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
  • Gdy podrosną, posmarować je roztrzepanym jajem i posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki
  • Piec w piekarniku w 180 stopniach do czasu, aż wianki będą rumiane. (ok. 15 minut)

Przepis z małymi zmianami pochodzi ze strony dancia.bloog.pl