CHLEBEK KUBAŃSKI

SKŁADNIKI
  • 230 g mąki pszennej + 270 g mąki pszennej na później
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka smalcu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wsypać do miski 230 g mąki pszennej, drożdże oraz wodę
  • Wymieszać, przykryć i odstawić na noc (minimum 10 godzin)
  • Po tym czasie dodać sól, smalec i pozostałą mąkę (najlepiej pozostałą część mąki dosypywać partiami)
  • Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
  • Uformować chlebek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok.30-40 minut
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut