CHLEBEK TURECKI

SKŁADNIKI (2 chlebki)
  • 1/2 kg + 2 łyżki mąki
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 50 g masła (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego z melasą
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 100 g rodzynek
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania chlebków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W misce wymieszać drożdże z brązowym cukrem
  • Dodać sól, zbożową i rozpuszczalną kawę oraz rodzynki
  • W rondlu podgrzać mleko i rozpuścić w nim, cukier trzcinowy z melasą oraz masło
  • Ciepłą (nie gorącą!) mieszankę przelać do miski z mąką i resztą składników
  • Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 15 minut
  • Po tym czasie uformować dwa chlebki, które należy przenieść na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Chlebki posmarować roztrzepanym jajem
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 45 stopni na 10 minut, później zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec do momentu upieczenia (ok. 20 min.)