SZPINAKOWE QUICHE NA FRANCUSKIM CIEŚCIE
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 450 g szpinaku mrożonego
- 200 g sera feta
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozmrożony szpinak przełożyć do rondla, dodać masło i smażyć ok. 15 minut
- Dodać czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia
- Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć ciastem francuskim
- Ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć równomiernie na całości masę szpinakową
- Na wierzch szpinaku ułożyć plastry sera feta
- W osobnej miseczce wymieszać blenderem lub mikserem jaja ze śmietaną
- Gotową mieszanką polać tartę
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
- Można podawać ze świeżym pomidorem