SZPINAKOWE QUICHE NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Rozmrożony szpinak przełożyć do rondla, dodać masło i smażyć ok. 15 minut
  • Dodać czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku
  • Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia
  • Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć ciastem francuskim
  • Ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć równomiernie na całości masę szpinakową
  • Na wierzch szpinaku ułożyć plastry sera feta
  • W osobnej miseczce wymieszać blenderem lub mikserem jaja ze śmietaną
  • Gotową mieszanką polać tartę
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
  • Można podawać ze świeżym pomidorem