RZODKIEW JAPOŃSKA (WARZYWO RZEPOWATE)

  • RZODKIEW JAPOŃSKA znana pod nazwą daikon
  • To roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu, aczkolwiek w naszym klimacie roślina ta znajduje optymalne warunki do wydania zadowalającego plonu
  • Daikon jest rośliną jednoroczną wytwarzającą mięsiste, wydłużone lub kuliste zgrubienia o masie od 50 gramów do 16 kilogramów
  • Są one bardzo soczyste, łagodne w smaku i mają gładką, cienką skórkę. Skórka i miąższ są zwykle białe, ale spotykane są również czerwone i zielone zabarwienia
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Walory smakowe rzodkwi japońskiej zbliżone są do rzodkiewki, jednak jej wartość odżywcza jest wyższa
  • Daikon zawiera witaminę C oraz aktywny enzym, który pomaga przy trawieniu, szczególnie ciężkostrawnych potraw
ZASTOSOWANIE
  • W smaku przypomina czarną rzodkiew
  • Spożywany na różne sposoby - świeżą, gotowaną, marynowaną, kiszoną lub suszoną