RZEPA (WARZYWO RZEPOWATE)

  • RZEPA - inne nazwy to kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa
  • Rzepa znana jest wyłącznie z uprawy
  • Warzywo popularne w strefie klimatu umiarkowanego na całym świecie
  • U roślin zasianych wczesną wiosną łodyga, kwiaty i owoce wytwarzają się w tym samym roku (roślina jednoroczna)
  • Zwykle jednak rzepa uprawiana jest jako poplon ścierniskowy. Wówczas pęd kwiatowy wytwarza się dopiero w drugim roku (roślina dwuletnia) – oczywiście, jeżeli korzenie nie zostaną wykopane. Korzeń jest zgrubiały, o ostrym smaku, podobnym do smaku rzodkiewki
  • W dolnej części zwykle jasny, w górnej czerwony, ciemnoczerwony lub prawie czarny (u różnych odmian uprawnych) 
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Zawiera witaminy: C, PP, B 1 , B 2, żelazo, fosfor, wapń, potas
  • Jedzona na surowo wspomaga trawienie
  • Oczyszcza z toksyn
  • Cenne są liście, które zawierają więcej suchej masy i białka niż korzenie