OGÓREK (WARZYWO DYNIOWATE)

  • OGÓREK to rodzaj rośliny jednorocznej
  • Pochodzi ze Środkowej Azji
  • Należą do niego 53 gatunki
  • Gatunki uprawiane we florze Polski to: ogórek melon, (melon) oraz ogórek siewny
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Ogórki są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • Jest niskokaloryczny w 100 g jest 12 kcal
ZASTOSOWANIE
  • Ogórki można jeść na surowo, zrobić z nich mizerię, ukisić, podać z miodem lub octem, a także wykorzystać jako dodatek do drinków lub jako maseczkę na twarz
  • Ogórki przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu, działają moczopędnie oczyszczając organizm
  • Sok z ogórków jest wypróbowanym środkiem na reumatyzm i artretyzm