1 l galarety wieprzowej podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się
Gdy galareta będzie płynna, dodać ryż i ugotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. (Jeśli ktoś nie ma dostępu do galarety można ryż ugotować na bulionie)
Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i usmażyć na margarynie
W misce wymieszać mięso, ugotowany ryż oraz pieczarki
Doprawić solą i pieprzem
Do większego garnka nalać wodę i zagotować
Włożyć do gotującej się wody główkę kapusty, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Odrywać kolejno liście kapusty i wyciągać gdy będą półmiękkie
Do każdego liścia włożyć farsz i zawijać w rulon lub kopertę
Pozwijane gołąbki poukładać w garnku, dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 1 godzinę