GOŁĄBKI

SKŁADNIKI
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 800 g mięsa mielonego z łopatki
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 słoik galarety wieprzowej lub 1 l bulionu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • 1 l galarety wieprzowej podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się
  • Gdy galareta będzie płynna, dodać ryż i ugotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. (Jeśli ktoś nie ma dostępu do galarety można ryż ugotować na bulionie)
  • Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i usmażyć na margarynie
  • W misce wymieszać mięso, ugotowany ryż oraz pieczarki
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Do większego garnka nalać wodę i zagotować
  • Włożyć do gotującej się wody główkę kapusty, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
  • Odrywać kolejno liście kapusty i wyciągać gdy będą półmiękkie
  • Do każdego liścia włożyć farsz i zawijać w rulon lub kopertę
  • Pozwijane gołąbki poukładać w garnku, dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 1 godzinę