DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM I BORÓWKĄ

SKŁADNIKI
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajo + 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajo rozmącone do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • borówki amerykańskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SERKA WANILIOWEGO
  • Do miseczki przełożyć serek, dodać ekstrakt z wanilii i cukier. Całość dobrze wymieszać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mleko z cukrem podgrzać. (mleko musi być ciepłe, ale nie gorące!)
  • W miseczce umieścić drożdże, dodać 5 łyżek ciepłego, słodkiego mleka i odstawić na chwilkę
  • W między czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier waniliowy
  • Następnie dodać zaczyn, jajko i żółtka, roztopione masło oraz resztę letniego słodkiego mleka
  • Całość wyrabiać mikserem (końcówki świderki) 10 minut
  • Odstawić pod przykryciem na 30 minut
  • Następnie przełożyć miskę na 1-2 godziny do lodówki
  • Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, posypać je od góry mąką i delikatnie rozwałkować. (Ciasto jest dość klejące i nie stanowi zwartej masy)
  • Pokroić ciasto na prostokąty wielkości ok. 7 cm na 8 cm
  • Na każdy kawałek ciasta położyć nadzienie serowe (ok. 1 łyżeczka) i jeden owoc borówki
  • Rogi ciasta podnieść do góry, zlepić je i kolejno zlepiać dokładnie każdy bok
  • Obrócić przygotowaną drożdżówkę i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postąpić z każdym kawałkiem
  • Bułeczki układać w większych odstępach. Kiedy wszystkie drożdżówki będą wylepione nastawić piekarnik na 180 stopni
  • Podczas oczekiwania na odpowiednią temperaturę, bułeczki jeszcze podrosną i przed włożeniem do piekarnika każdą należy posmarować rozmąconym jajem
  • Piec przez ok. 15-20 minut do czasu aż będą brązowe