SMAŻONE NALEŚNIKI Z SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
- 3-4 jaja
- 3 szklanki mleka
- 3-4 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (na 16 naleśników)
- 350 g sera białego półtłustego
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
- Jaja ubić na puszystą masę
- Następnie dodać mleko i mąkę
- Wymieszać mikserem
- Na patelni rozgrzać olej
- Nie przerywając miksowania dodać go do ciasta
- Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu
WSKAZÓWKA
Ciasto musi być dość rzadkie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
- Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem
- Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier i aromat waniliowy
- Wymieszać blenderem, który dodatkowo zmieli troszkę ser
- Naleśniki smarować masą i zwijać w rulon
- Tak przygotowane przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z dwóch stron do momentu, kiedy będą rumiane i chrupiące