KISZONE KANIE

SKŁADNIKI
  • kapelusze kani
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • woda
  • sól
  • jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Kapelusze kani oczyścić, następnie podzielić na ćwiartki
  • Każdy kawałek grzyba usmażyć na rozgrzanym oleju, wcześniej obtaczając w rozmąconym jaju i bułce tartej
  • Układać do słoiczków kolejno: kawałki usmażonych grzybów oraz plasterki cebuli, dodatkowo włożyć liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego (do każdego słoiczka) i kilka kulek czarnego pieprzu. Każdy słoiczek zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (na 1 litr wody 15-20 g soli)
  • Zakręcić słoiczki i odwrócić do góry dnem na 15 minut