POLĘDWICZKI W KURKACH

SKŁADNIKI
  • 430 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g kurek (w przepisie mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (w przepisie mrożona)
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso umyć, pokroić w ok. 1 cm kawałki, posolić i popieprzyć
  • Na rozgrzanym oleju usmażyć kawałki polędwiczek (smażyć krótko, tylko tyle żeby mięso zmieniło kolor)
  • Ściągnąć z ognia
  • Kurki dobrze umyć
  • Cebulę drobno pokroić i smażyć razem z kurkami (ok.15 minut)
  • Po tym czasie dolać 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić 10 minut (grzyby muszą być miękkie)
  • Dodać sól, pieprz, natkę pietruszki oraz serek mascarpone
  • Całość wymieszać i dodać polędwiczki
  • Przykryć i dusić 5 minut
  • Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami