POLĘDWICZKI W KURKACH
SKŁADNIKI
- 430 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g kurek (w przepisie mrożone)
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej cebuli
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (w przepisie mrożona)
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć, pokroić w ok. 1 cm kawałki, posolić i popieprzyć
- Na rozgrzanym oleju usmażyć kawałki polędwiczek (smażyć krótko, tylko tyle żeby mięso zmieniło kolor)
- Ściągnąć z ognia
- Kurki dobrze umyć
- Cebulę drobno pokroić i smażyć razem z kurkami (ok.15 minut)
- Po tym czasie dolać 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić 10 minut (grzyby muszą być miękkie)
- Dodać sól, pieprz, natkę pietruszki oraz serek mascarpone
- Całość wymieszać i dodać polędwiczki
- Przykryć i dusić 5 minut
- Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami