ROKIETTA SIEWNA (WARZYWO LIŚCIOWE)

  • ROKIETTA SIEWNA (Inna nazwa to Rukola)
  • Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych
  • Łodyga dorasta do około 75 cm
  • Cała roślina jest z rzadka, owłosiona
  • Liście Lirowato-pierzastodzielne, ciemnozielone
  • Kwiaty zebrane w szczytowe kwiatostany, o bladożółtych kwiatach z ciemnofioletowymi żyłkami
  • Owoce Wydłużone i spiczasto zakończone łuszczyny
  • Nasiona są okrągłe, ciemnobrązowe, o średnicy około 1,5 mm
ZASTOSOWANIE
  • Liście spożywane mogą być jako warzywo, jest to także roślina przyprawowa
  • Z nasion otrzymuje się olej
  • Czasami jest też używana jako dodatek do musztardy
  • W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywana jest w charakterze sałatki
  • Ma silny, specyficzny zapach
  • Dobrze nadaje się jako zaostrzający dodatek do mdłych owoców morza, awokado, mozzarelli