OWOCE MORZA

Jest 8 produktów.

Pokazano 1-8 z 8 pozycji

HOMAR

  • przypomina raka rzecznego
  • Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso
  • Najsmaczniejsze są...

LANGUSTA

  • Jest dużym skorupiakiem morskim zaliczanym do owoców morza
  • Osiąga wielkość nawet do 8 kg i 60 cm długości
  • Najsmaczniejsze są nieduże okazy, ważące do 2 kg
  • Nie posiada szczypiec,...

KRAB

  • Podczas gotowania pancerz kraba zmienia kolor z szaroburego na czerwony
  • Mięso jest delikatne, białe w kleszczach i ciemne w pancerzu
  • Całe kraby można u nas kupić rzadko i tylko...

KREWETKI

  • Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm
  • Krewetki różowe i czerwone są...

MAŁŻE JADALNE

  • Występują pod różnymi nazwami (np. małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata)
  • Mięso ma intensywny smak, ale bywa twarde
  • U nas dostępne są małże świeże, wędzone, marynowane i mrożone
  • ...

OSTRYGI

  • Mięso jest kremowoszare, soczyste, ma charakterystyczny zapach morza
  • Ostrygi sprzedaje się głównie świeże – żywe w zamkniętych muszlach lub wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli (u nas...

MUSZLE ŚW. JAKUBA (PRZEGRZEBKI)

  • Mają kremowobiałe mięso o intensywnym morskim smaku
  • U nas są dostępne głównie w konserwach
  • Nadają się na sałatki, do sosów i dań rybnych
  • Surowe mięso można smażyć w głębokim...

OŚMIORNICE

  • Mają 8 ramion jednakowej długości, mierzą od kilku centymetrów do 3 metrów
  • Mięso ośmiornic jest sprężyste, o morskim zapachu
  • W sprzedaży są najczęściej mrożone ośmiornice już oczyszczone,...